Back to insights

Anne Frank House

The Anne Frank house attracts 1.2 million visitors a year, making it one of the busiest museums in the Netherlands. The project consisted of renovating the entrance area, the café, store, and various other museum spaces.

Less is More: Hiding systems & Protecting the Diary

Anne Frank House has used the extra space to enhance the entrance hall and ticket offices for individual visitors and create a separate entrance for groups. Indeed, the redesign covered the entire museum route through the house. Enabling a balance of requirements, space use and desired outcomes, and culminating in a successful design, the project was pursued as a partnership development by the National Cultural Heritage Agency, the Anne Frank house, and the architects.

Anne Frank House
Photographer: Joep Jacobs

Main Challenges

Deerns faced the challenge of integrating systems into a modern architectural interior, set within a heritage structure. Solutions included concealing systems within the inner walls, developing lighting design that complied with stringent museum regulations, and emphasizing the architecture. To enable the book to be exhibited, Deerns had to implement ad hoc climate control for the display case containing the Anne Frank diary. Using a working prototype for development, the firm designed an innovative ventilation concept for the museum diary room, featuring separate air-conditioning for the diary display cases.

Scope of Work

Size: 3,357 m²

Completion: 2018

Architect: Bierman Henket

Outside of Ann Frank House, Amsterdam
Statue at Anne Frank House with lighting
Inside Ann Frank House, Amsterdam
Stairs in the Anne Frank House, Amsterdam
Anne Frank House
Photographer: Joep Jacobs

Let’s Talk

David Wesdorp

Unit Director Real Estate

Array