Back to insights

Construction starts at new Fugro HQ

Deerns is involved in a progressive project for the construction of Fugro's new international head office, meeting high sustainability ambitions.

Fugro is leading the way as a company when it comes to sustainability, with a net zero ambition in 2035. Currently, however, the existing head office in Leidschendam is outdated. An energy-neutral head office with the highest BREEAM certification (Outstanding) was therefore a fitting ambition for this world leader in geo-data.   

The project started in mid-2021, with the design phase gaining momentum in early 2022. The first pile will be driven into the ground in early 2024, and completion will take place in the second half of 2025.   

The new head office, located at a central location in Nootdorp, had to be flexible and reflect the look and feel of an international, listed company. Placing the office next to the existing Fugro TechCenter will bring together most of the company’s Dutch colleagues in one central location. With an area of approximately 11,500m² and an associated car park, the building is surrounded by a spacious site with wadies and greenery.  

Total package  

Deerns’ contribution is multifaceted and includes consultancy work in the fields of smart building, sustainability including the BREEAM (Outstanding) certification, transport installations, electrical installations, mechanical installations and fire safety.   

For this project, we are collaborating with a large number of renowned partners, including 4Building (project management), cepezed (architecture), Royal HaskoningDHV (sustainability advice), Cauberg Huygen (building physics consultant), Bosch Slabbers (landscape architecture) and Van Rossum (construction). 

Highest sustainability standards  

With a BREEAM score of 93.4% (Outstanding) for the design, the building meets the highest sustainability ambition. Deerns made a significant contribution to this, from realising an energy-neutral building to optimising air treatment, water management and thermal storage. For example, the façade will be fitted with integrated PV panels to ensure optimum use of the surface area and to generate as much energy as possible.  

The innovative design for storing and reusing rainwater was developed by Fugro itself. Rainwater will be stored on site, under the car park, and will be used as grey water in the building – for example, for toilet flushing and plant watering – while the rest is injected into the deeper soil layers to maintain the groundwater level.  

In addition, Deerns ensured that several of the building’s components were added to the National Environmental Database. This means that the actual environmental impact throughout the project’s life cycle has been calculated and recorded, contributing to transparency and sustainable development within the sector. 

Flexibility and smart technologies  

The design of Fugro’s new head office is characterised by exceptional flexibility, providing the space to keep up with the market and change the layout of the building as needed. It also promotes the longevity of the building, which is designed for the next 50 years. 

Walls can easily be moved to change the layout and function of spaces, and the installations are designed accordingly. The office can be partitioned on a 3.60-metre grid, allowing Fugro to increase or decrease the size of office spaces from 3.60 metres without major modifications to the installations.   

Furthermore, the building is equipped with advanced smart building technology. The use of motion sensors, automatic lighting control and a smart reservation system will not only make the building more energy-efficient, but also more user friendly for Fugro employees. 

Cepezed. Courtesy of Fugro

Let’s talk

Rouven Nieuwenburg

Technical Director

nl