Terug naar insights

Nucleus Building

BaseClear is een onafhankelijk laboratorium waar onderzoek wordt gedaan op het gebied van DNA. Om de groei van het bedrijf te faciliteren is een nieuw laboratorium gebouwd naar een ontwerp van Popma ter Steege Architecten. Het BREEAM Excellent label voor de nieuwbouw van BaseClear is een logische keuze.

Het Nucleus Building is een machine voor ontmoeten

Het bedrijf, waar voornamelijk biologen werken, wil een maatschappelijk betrokken onderneming zijn. De medewerkers van BaseClear kiezen en leven bewust en BaseClear stimuleert dat. Het Nucleus Building is een machine voor ontmoeten. Het gebouw op het Leiden Bio Science Park ambieert het ontbrekende puzzelstuk in zijn omgeving te zijn. Het koestert het landschap waar het op aansluit. Transparantie wordt ingezet als middel om ruimtelijke samenhang en ontmoetingen te realiseren. Niet voor niets schakelde BaseClear daarom Popma & Ter Steege in als architectenbureau (een bureau met een passie voor duurzaam bouwen). Deerns zorgde voor het installatietechnisch ontwerp en adviseerde over de brandveiligheids-, bouwfysische- en duurzaamheids- aspecten.

Samenwerken voor maximaal resultaat

BaseClear heeft vanaf het allereerste begin het maximale eindresultaat nagestreefd. Door duurzaamheid centraal te stellen is het een gezamenlijke, discipline-overstijgende uitdaging geworden. Deze integrale benaderingswijze van de nieuwbouw was essentieel voor het verwezenlijken van de duurzaamheidsambitie.

BREEAM Excellent Score

Gebouwonderdelen zoals de gevel en de staalconstructie zijn ver doorontwikkeld om ze met zo min mogelijk materiaal te kunnen uitvoeren. Het pand is naast de stalen constructie, die naar boven toe slanker wordt, opgebouwd uit dunne kanaalplaatvloeren. De combinatie van slanke vaste kernen en ruime vrije vloervelden geeft het gebouw een flexibel karakter.

Het Nucleus Building is als eerste laboratorium op het Leiden Bio Science Park gecertificeerd met het duurzaamheidslabel BREEAM Excellent. Dit is niet alleen te danken aan het compacte volume en het afstemmen van de functionele indeling op het beperken van opwarming, ook deelt het laboratorium een warmte-koudeopslag met de buren en is het pand voorzien van energiezuinige installaties, LED-verlichting en bijna driehonderd zonnepanelen.

Let’s Talk

David Wesdorp

Unit Director Real Estate

Array