Terug naar insights

Blaak House

Het monumentale bankgebouw aan Blaak 34 in Rotterdam moest in opdracht van Real I.S. worden getransformeerd tot modern, multi-tenant kantorencomplex dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. V8 Architects verzorgde het ontwerp voor de renovatie. De ambitie was om een gebouw te realiseren dat zeer flexibel aanpasbaar was en zo geschikt werd voor meerdere huurders. Tegelijkertijd moesten ook de sfeer en details van het monument behouden blijven. Het bestaande atrium werd doorgetrokken naar de begane grond om een entreehal vol licht te creëren zodat het monument ook van binnen weer karakter kreeg. Het monumentale bankgebouw aan Blaak 34 in Rotterdam moest in opdracht van Real I.S. worden getransformeerd tot modern, multi-tenant kantorencomplex dat voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. V8 Architects verzorgde het ontwerp voor de renovatie. De ambitie was om een gebouw te realiseren dat zeer flexibel aanpasbaar was en zo geschikt werd voor meerdere huurders. Tegelijkertijd moesten ook de sfeer en details van het monument behouden blijven. Het bestaande atrium werd doorgetrokken naar de begane grond om een entreehal vol licht te creëren zodat het monument ook van binnen weer karakter kreeg.

Modern klimaatsysteem

Deerns was verantwoordelijk voor het installatieontwerp en het bestek. Een grote uitdaging was om het klimaat in het monument te laten voldoen aan de hoge duurzaamheids- en comforteisen die passen bij een modern kantorencomplex. Dit werd bereikt door de bestaande installatie-infrastructuur te optimaliseren, zonder extra isolatie van de monumentale gevel of ramen. Het aanwezige leidingwerk, de installatiekasten en het sprinklernetwerk bleken nog goed te werken. De gewenste prestaties werden door verschillende technische ingrepen bereikt. Zo werden de motoren voor de luchtbehandelingskasten vervangen door energiezuinigere exemplaren. Ook kwam er een nieuwe koelmachine. Ledverlichting, waterbesparend sanitair en een slim klimaatsysteem op basis van aanwezigheidsdetectie droegen verder bij aan het behalen van energielabel A. Doordat het gebouw wordt verwarmd met stadsverwarming, een efficiënte manier van verwarming, werd afgezien van het plaatsen van een WKO-installatie. De energiewinst van WKO zou namelijk niet opwegen tegen de hoge investering hiervoor. In het Blaak House zijn vier moderne, snelle en slimme liften geplaatst. Ondanks de veel grotere bezetting in het moderne kantoorcomplex, boden de bestaande liftschachten zo toch voldoende capaciteit om alle mensen snel naar hun verdieping te verplaatsen.

Modern kantorencomplex met grandeur van vroeger

Het gerenoveerde Blaak House is een aantrekkelijk multi-tenant kantorencomplex uit het topsegment dat het monumentale karakter combineert met een hoog duurzaamheids- en comfortniveau. Door het optimaliseren van de centrale energieopwekking is met behoud van een groot deel van de bestaande installatie-infrastructuur het energielabel van D naar A gegaan. Elke ruimte in het gebouw is nu voorzien van een eigen klimaatregelingssysteem, waardoor huurders hun ruimte naar wens kunnen verwarmen en koelen. Door het in stand houden van de monumentale details en het doortrekken van het atrium, is Blaak House niet alleen qua klimaat, duurzaamheid en comfort een voorbeeld voor soortgelijke multi-tenant gebouwen, maar ook qua uitstraling.

Let’s talk Blaak House

David Wesdorp

Unit Director Real Estate

Array