Terug naar insights

Breda University of Applied Sciences

Toen Breda University of Applied Sciences (BUas) in 2013 de kans kreeg het naastgelegen klooster te kopen, twijfelde de onderwijsinstelling geen moment. Hiermee ging de langgekoesterde wens in vervulling om één grote campus te realiseren voor alle studenten en medewerkers. Tot dat moment had de onderwijsinstelling vier verschillende locaties in Breda waar onderwijs op het gebied van games, media, hotel, facility, logistiek, built environment, toerisme, leisure & events werd aangeboden.

De nieuwe campus moest een groen en duurzaam geheel worden waar de kruisbestuiving tussen de diverse opleidingen versterkt werd. Het terrein moest voor buurtbewoners toegankelijk zijn om te wandelen, picknicken of koffie te drinken. Drie bestaande gebouwen, waarvan het monumentale klooster er één was, moesten worden getransformeerd tot een hoogwaardige leer- en werkomgeving die voldoet aan alle moderne eisen op het gebied van onderwijs, duurzaamheid en energiebesparing. Daarnaast was betrouwbaarheid van het ICT-netwerk een belangrijke eis, omdat de gameopleiding behoefte had aan een dergelijke voorziening. Ook wilde BUas met de renovatie het energieverbruik en de CO2-uitstoot fors terugdringen.

Breda University of Applied Sciences
JDVF Archtectuurfotografie

Installaties integreren in monumentale omgeving

Deerns was binnen de Total Engineering Combinatie onder leiding van Inbo verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige, elektrotechnische en transportinstallaties en de verlichting in de onderwijsruimten. Een grote uitdaging was om de installaties te integreren in de bestaande gebouwomgeving, met name in het voormalige klooster. In een vroeg stadium moesten daarom al keuzes worden gemaakt over hergebruik van bestaande installaties en in te zetten nieuwe systemen.

De drie gebouwen zijn stuk voor stuk grondig gerenoveerd, waarbij alleen de gevels en daken intact bleven. Het hoofdgebouw bevatte diverse eigenaardigheden waar een oplossing voor gezocht moest worden. Zo waren de plafonds om de kabelgoten heen gebouwd, in plaats van andersom, en waren de bestaande kabelgoten overvol.

Het kloosterinterieur is grotendeels gestript zodat de nieuwe ruimtes als lokalen, een restaurant, auditorium en mediatheek konden worden ingericht. De sfeer van het klooster bleef behouden doordat opvallende details (zoals de biechtstoel, altaartjes en het orgel) in ere werden gehouden. Deerns kon dankzij slimme oplossingen de meeste installaties en leidingen in het ontwerp voor het kloostergebouw integreren.

Het complex boekte de grootste duurzaamheidswinst door het aansluiten van de campus op duurzame stadsverwarming en door de gevelisolatie, dubbele beglazing, ledverlichting in alle gebouwen en het plaatsen van 450 zonnepanelen op de daken. Het aansturen van verwarming, ventilatie en verlichting verloopt vanuit één centraal gebouwbeheersysteem. Op basis van aanwezigheidsdetectie en daglichtinval kunnen ook per ruimte de optimale condities worden gegarandeerd.

Klooster herbergt datacenter

In het voormalige kloostergebouw bevindt zich onder andere de Main Equipment Room (MER), die het volledige ICT-netwerk van de campus regelt. Deze ruimte is ontworpen volgens datacenter normen, omdat de betrouwbaarheid van het netwerk erg belangrijk is. Het nieuwe gebouw voorziet in de wens van de gameopleiding, een betrouwbaar netwerk, doordat dit middels UPS-noodstroomvoorziening en aansluiting voor een noodaggregaat dubbel is gewaarborgd. De koeling van de server- en computerruimten voldoet aan de hoogste eisen om oververhitting tegen te gaan.

Hoogwaardige, duurzame campus voor optimale prestaties

Sinds de oplevering biedt de vernieuwde campus van BUas een groene oase waar studenten, medewerkers en buurtbewoners kunnen verblijven en een hoogwaardige omgeving om goede onderwijsresultaten te behalen. Dankzij het datacenter is de gameopleiding voorzien van een ICT-netwerk dat snel, krachtig en vooral betrouwbaar is. In de onderwijsruimten is het binnenklimaat aangenaam en comfortabel, zodat studenten zich goed kunnen concentreren en het voor docenten prettig werkenis. Doordat alle opleidingen op één campus gevestigd zijn, kunnen studenten van verschillende disciplines eenvoudiger samenwerken. De ambities van BUas om een duurzame en energiezuinige campus te realiseren, zijn door de toegepaste installatietechnische maatregelen behaald. Met het voormalige klooster als middelpunt is de moderne campus een voorbeeld voor andere onderwijsinstellingen geworden.

Let’s talk

David Wesdorp

Unit Director Real Estate

Array